6 Ocak 2019 Pazar

Mikroskop Altında Ölen Türünü Klonlayan Bakteri



Yukarıdaki görselde bir bakterinin antibiyotik ile ölmüş başka bir bakterinin DNA'sını alıp, kendisine klonlandığını görmektesiniz. Sol taraftaki siyah beyaz ile sağdaki aynı görüntülerdir. Biyologlar floresan boyalar kullandığı için, bakteriler daha net ve açık görülmektedir. Floresan boya olmasaydı, soldaki görüntüdeki gibi sadece iki bakterinin sabit halini görürdük.

Neyse bu kadar detaydan sonra konuya gelelim... Biyologlar bu olaya "konjugasyon" diyorlar. Bakteri tıpkı bir fil hortumu gibi kendi boyunun iki üç katı uzaklıktaki ölmüş bakterinin DNA sını alıp klonluyor. Ölmüş bakteri de çok zeki... Ölürken halka şeklinde bir DNA parçası bırakıyor. Bu halka şeklindeki DNA lara da "plazmid" diyorlar. Diri bakteri bu plazmidi alıp kendi DNA sına tabiri caiz ise yama yapıyor. Bir şekilde kendini antibiyotiğe karşı aşılıyor. Plazmidlerin bu şekilde aktarılmasına da " transformasyon" deniyor. Bakterinin o ince hortumu (pilus) saç telinden 10 bin kat incedir.

İşte bizim tek hücreli sandığımız bu zeki canlılar, ürettiğimiz antibiyotiklere karşı böyle bir savunma mekanizması kurmuşlardır. İlk kez bilim insanları bu olayı görüntülemeyi başardılar.
Araştırma Indiana Universitesi’nden Biyolog Ankur Dalia Bloomington tarafından yapılmıştır.

Kaynak ve referans: https://www.sciencealert.com/for-the-first-time-scientists-have-seen-bacteria-fishing-for-dna-from-dead-friends

GeZo





Dijital sanat çalışmalarımdan bir örnek


Dijital çalışma


Referans fotoğraf

Öne Çıkan Yayın

DİNOZORLARIN KATİLİ AY OLABİLİR..!

DİNOZORLARIN KATİLİ AY OLABİLİR..! BÖLÜM 1 Evet arkadaşlar; yine ilginç bir makale ile karşınızdayım... Uydumuz Ay daha önceki evre...